Dövmeler deri içerisine, değişik maddelerin enjeksiyonuyla oluşturulan kalıcı kozmetik yaklaşımlardır. Deri içerisine madde enjeksiyonu söz konusu olunca az da olsa yan etki olasılıkları hemen akla gelmektedir. Dövmelerin yan etkilerini şöyle sıralayabiliriz:
A-Enfeksiyon riski:
Deriye iğneyle giriş söz konusu olduğu için basit deri enfeksiyonlarından, kan ve vücut sıvılarına bağlı olarak bulaşan hepatit B ve C, AIDS ve benzeri bir çok hastalığın bulaşması söz konusu olabilmektedir. Bunun için alınacak en önemli önlem tamamen steril koşullarda çalışılmasıdır. Kullanılacak iğneler, eğer mümkünse tek kullanımlık olmalı ve bir başka kişiye kullanılmamalı. Eğer bu sağlanamıyorsa her kullanımdan sonra iğneler tam olarak sterilize edilip bir başka kişide ancak ondan sonra kullanılmalıdır. Dövme yaptırmak isteyen kişiler başvuracakları kurumlarda bu koşulları muhakkak aramalıdırlar.
B-Allerjik Reaksiyon:
Kişinin duyarlığına göre kullanılan maddelerden herhangi birine karşı allerjik reaksiyon gelişebilir. Bu da kendini işlem yapılan bölgede kızarma, şişme, sulanma, kaşıntıyla gösterir. Tedaviyle çabuk düzelirse de madde yerinde kaldığı için sürekli tekrarlarlar. Maddenin temizlenmesi gerekir.
C-Yabancı Cisim Reaksiyonu:
Bu allerjik reaksiyondan farklıdır. Aylar sonra ortaya çıkabilir. Organizmanın yabancı maddeye karşı bir çeşit savunma çabası sonucu oluşur. Dövme alanında deriden kabarma ve kalınlaşma, sertleşme söz konusudur. Tedaviyle daha zor ve yavaş iyileşir, tekrarlama eğilimi vardır.
Her iki reaksiyon tipinde de muhakkak bir deri hastalıkları uzmanının yardımını istemek gereklidir.