Doğru Bilinen Yanlışlar – Soru Cevap

Tıbbın her alanında aslı astarı olmayan, kulaktan kulağa, kuşaktan kuşağa geçen halk yorumları vardır. Deri hastalıkları ise bu konuda en önde gelenidir. Çünkü var olan, olmayan, iyileşen, iyileşmeyen her türlü belirti göz önündedir, el altındadır. Ayrıca işin bir de güzelleşme ve genç kalma yönü de vardır ki herkesin yorum yapmasını zorunlu hale getirir.

Burada, elden geldiğince yanlış bilinen ve yerleşmiş şehir efsanelerini dile getirmeye çalışacağım. Bu dedikodular belki hiç bitmeyecek ama doğruları söylemek benim görevim. Bilime inanın…

Soru Cevap; Aynı zamanda Deri Hastalıkları ile ilgili öğrenmek istediğiniz başka konular varsa bana her zaman bana yazabilirsiniz. Yalnız, lütfen şunu unutmayın email (eposta) yolu ile lütfen bana hangi ilacı kullanmalıyız gibi sorular sormayın. Buradaki tek amacım sadece yanlış bir yolda ilerliyorsanız sizi uyarmak ve doğru yolu göstermektir. Ne başka doktorlarımız hakkında yorum yapabilirim ne de uzaktan bir hastalığa çözüm olabilirim.

Yanlış! Çok özel bir-iki durum dışında geçerli değildir. Karaciğer, uzun zaman önce bizimle olan sözleşmesini bozarak emekliye ayrılmıştır ve bizimle çalışmamaktadır. Üçüncü kişilere duyurulur!

Yanlış! Yılancık (Erizipel) mikrobik bir hastalıktır ve kendiliğinden de iyileşebilir. Mikroplar taşın yapışıp yapışmadığını fark etmezler.

Yanlış! Frengi bulaşıcı, ama günümüzde tedavisi çok kolay olan bir hastalıktır, yeter ki hastalarımız doğru adresi bulsunlar.

Yanlış! Cüzzam eşler arasında bile çok zor bulaşan bir hastalıktır (daha yakın bir temas düşünülemez!). Uzun zaman alsa da tedavisi mümkün olan ve dünyada ve ülkemizde giderek azalan bir hastalıktır.

Yanlış! Hiçbir dayanağı olmayan, olasılıkla vücutta bazı kötü şeylerin, mikropların dolaştığı ve çıkacak yer aradıkları gibi bir düşüncenin eseridir ve en eski düşünce sistemlerinde olan Yin ve Yan çatışmasından kaynak alma olasılığı yüksektir.

Yanlış! Prenses tarafından öpülen kurbağaların prense dönüşmesi ne kadar akla yatkınsa bu da o kadar akla yatkındır. Siğiller virüsler tarafından oluşturulur ve birilerinden bulaşır.

Kısmen doğru ! Siğillerde okutma da dahil her türlü telkin tam açıklayamadığımız bir mekanizmayla bağışıklık sistemini harekete geçirip, iyileşmeye neden olabilir. Önemli olan yapılan işlem değil, kişinin bu işlemin etkili olacağına inanmasıdır, bu nedenle daha çok çocuklarda etkili olur. Gece yarısı dört yol ağzına çalınmış pirinç gömmek, yurt dışından kaçak geldi aman kimseye söyleme diyerek boyalı su sürmek vb. etki edebilir.

Yanlış ve komik! Özellikle ilkokuldaki beslenme çantaları suçlanır.

Yanlış! Ağaç budama mantığından mülhemdir, saçsız gezdiğiniz yanınıza kar kalır.

Yanlış! Nerede kaldıysa aynı şekilde oradan devam eder.

"Bildiğinizi zannetmeniz
Öğrenmemenizin En Büyük
Düşmanı Olmuştur"

-Claude Bernard-