Kontakt Egzama - Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir

Kontakt Egzama! “Egzama” (“dermatit” eş anlamlısı) halk arasında tanınan, ama genellikle yanlış tanınan bir hastalıktır. En tipik özelliği, kaşıntılı olmasıdır değişik nedenlere bağlı egzamalar vardır.

En çok görülen grup, deriye dıştan değinen maddelere bağlı gelişen temas egzamalarıdır (kontakt dermatit). Bir kısmı değinen maddeye karşı aşırı duyarlıkla gelişen alerjik kontakt dermatit’tir. Tamamen kişisel duyarlığa bağlı olup, her insanda görülmez. Temastan 48 saat sonra şiddetli kızarıklık, kaşıntı ve sulanmalar görülür ve her temastan sonra aynı şekilde tekrarlar.

Kontakt Egzama! “Egzama” (“dermatit” eş anlamlısı) halk arasında tanınan, ama genellikle yanlış tanınan bir hastalıktır. En tipik özelliği, kaşıntılı olmasıdır değişik nedenlere bağlı egzamalar vardır.

En çok görülen grup, deriye dıştan değinen maddelere bağlı gelişen temas egzamalarıdır (kontakt dermatit). Bir kısmı değinen maddeye karşı aşırı duyarlıkla gelişen alerjik kontakt dermatit’tir.

Tamamen kişisel duyarlığa bağlı olup, her insanda görülmez. Temastan 48 saat sonra şiddetli kızarıklık, kaşıntı ve sulanmalar görülür ve her temastan sonra aynı şekilde tekrarlar. Eğer şüpheli madde yerleşimlerine göre ve gözlemle belirlenemezse, deri tastleri yardımcı olabilir. En çok nikel, boyalar, yapıştırıcılar, bazı antiseptikler vb. neden olabilir. Tedavi için muhakkak bir dermatoloğun yardımı alınmalıdır.

Diğer tip alerji olmaksızın, değinen maddenin tahrişine bağlı tahriş egzamalarıdır. Bunun için kişisel yatkınlık gerekmez, aynı şekilde herkeste olabilir. Asitler, alkaliler gibi tahriş edici maddelerin deriye değinmeleri sonucu veya sürekli sürtünmeyle mekanik yolla egzamayı yaparlar.

Daha çok karşılaştığımız şekli, sürekli, yineleyen temaslar sonucu gelişen kronik egzama olup, kuru, kepekli, kalınlaşmış bir deri görülür. En sık rastladığımız tipi “El dermatiti=ev hanımı egzaması”, parmakların iç tarafları ve avuçlarda sıklıkla, sabun, deterjan gibi alkali çözücülerle uzun süreli temas sonrasında gelişmektedir. Solak değilse sağ el baş ve işaret parmaklarından başlayarak ilerler.

Benzer görüntüyü biraz kızarıklıkla birlikte el sırtında gördüğümüzde takıntılı kişiliklerde sık ve uzun sürelerle yıkamaya bağlı bir irritan dermatitin düşünülmesi gerekir. Bu durumda dermatolojik tedavi yanı sıra muhakkak bir psikiyatrik destek de alınması gerekir.

Saygılarımla…

Profesör Doktor Ertuğrul Hasbi Aydemir
“Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı”

Tel: +90 212 219 26 64

Muayenehane Adresi: Merkez Mh. Halaskargazi Cd. Feza Apt. No:192 K-5 D-9 Şişli/İstanbul