Soru: Bebeğim 3 aylıkken göbek bölgesinde 3 parça halinde beyaz lekeler fark ettim götürdüğüm dermatolog takip önerdi vitiligo değil dedi. Şimdi 1 yaşında. Fakat bu süre içinde beyazlıkların rengi açıldı ve boyutu da biraz büyüdü. Başka bir doktora götürdüm vitiligo dedi ama tedaviye 2 yaşından önce başlanmaz dedi. Bu süre içinde ne yapmalıyım, hangi testleri yapmalıyım ve nelere dikkat etmem gerekir?
Cevap: Hiçbir şey yapmayın, üzerinde de durmayın. Bazı tedaviler de yapılabilir ama hepsinin iyi kötü yan etkileri olacaktır. Bu arada görenler muhakkak dermatolog olsun.
Soru: Ben roaccutane kullanıyorum. 4. aydayım tedavinin ve ramazan ayı geldi oruç tutmak istiyorum ama ilacın aç kalmaya bir yan etkisi olur mu? Ya da çok su içmemle alakalı bir problem olur mu?
Cevap: Tok karna aldığınız sürece hiçbir sakınca yok.
Soru: Ben roaccutane kullanıyorum bu benim 8.ayım, 5. aydan itibaren 40 mg almaya başladım doktorum yaz geldiği için tekrar mg düşürdü şimdi 20 mg. Derim çok hassaslaşmıştı ama 10 gündür eskisi gibi hassas değil. Ağda kaş bıyık aldırma ya da saçımı açtırmamda sorun olur mu?
Cevap: Ağda kesin yasak, boyada bir sakınca yok, dozlarla bu kadar oynanması yanlış, kilonuza göre sabit bir 6 aylık tedavi en idealidir.
Soru: 22 yaşındayım yaklaşık 3 senedir saçım dökülüyor iyice açılmaya başladı hangi doktora gidersem gideyim bir tahlil yapmadan şampuan önerdiler ve erkek tipi detio geçiştirdiler, kan tahlili yaptırdım b12 çok düşük çıktı sizin bir öneriniz var mı saç dökülmesi için?
Cevap: B 12 alabilirsiniz ama erkek tipi dökülmede ana etken değildir, şampuanlar da ne saç döker ne saç çıkarır, daha değişik güzel ürünler saçınızın durumuna göre ayarlanabilir.
Soru: Yaklaşık 3 aydır ağzımda aftlar bulunmakta. Bunun için cildiyeye dahiliyeye diş hekimine kbb uzmanına göründük, verdikleri kortizonlu kremleri gereken her şeyi kullandım. B12 vitamini eksik demişlerdi, apikobal ilacını içtim o da etki etmedi. Diş aralıktı o tahriş etmiştir dediler, dişleri de yaptırdım. Bir çözüm bulmak istiyorum, yediğimi bile anlayamıyorum.
Cevap: Aft nedeni belli olmayan bir durum olduğu için çözümü zordur, kalıcı çözümü de yoktur maalesef. Behçet hastalığının bir parçası da olabilir. Dermatolojini işidir, sözü edilen etkenler ikincil etkenlerdir, önemli olan kişinin yatkınlığı.