Cildiye Hakkında Merak Edilenler 19 - Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir

Soru: Sol kol dirseğimde ve sağ kol dirseğimde sivilce görünümlü çıban gibi kırmızı ucu sarı iltihaplı sivilceler çıktı. 1 buçuk ay önce başladı. 15 gün boyunca artışla devam etti. Doktora gittim. Fucidin merhem ve tetradox kapsül verdi. 1 aydır kullanıyorum. Kullanmaya başladıktan sonra yenileri çıkmadı ama eskiler geçmiyor. Kırmızı kırmızı duruyor, leke gibi kaldı. Başka ne yapmalıyım? Hangi kremi kullanmalıyım?

Cevap: Ne olduğunu anlamam mümkün değil ama, bakterilere bağlı gibi sanırım, sözünü ettiğiniz kalan lekeler geç geçer onlara takılmayın.

Soru: Ben bir seboreik dermatit hastasıyım. Şu an roaccutane kullanıyorum ve onun yanı sıra tto ve blue cap fakat yüzümdeki kızarıklıklar hala gitmiş değil. Uzun zamandır yabancı makaleler üniversite araştırmaları okuyorum ve bu sorunu araştırıyorum. Bununla ilgili çinko takviyesinin çok işe yaradığını ve sd olan hastaların anlamlı bir oranında çinko eksikliği tespit edilmiş. Ve asil olan caprylic acid denilen bir takviye bu hastalığa sebep olan mantarı öldürüyormuş ve yan etkisi yok diyorlar. Krem gibi değil hastalığa sebep olan mantarı ortadan kaldırdığı için çok ciddi bir yararı varmış. Ve son olarak candida diyeti uygulanması söyleniyor bu 3 madde ile sorundan tamamen kurtulabiliyormuşuz. Gerçekten Türk doktorlardan fikir almak için sizi gördüm ve işinizi çok severek yaptığınızı araştırma sevginizi gördüğüm için danışmak istedim. Ne düşünüyorsunuz bunlar hakkında?

Cevap:

1- Candida ile hiç ilgisi yok

2- Çinko eksikliği veya çinko takviyesi yıllardır gündemdedir ama net bir veri yok

3-Caprylic asidi hiç tanımıyorum

4- Roaccutane da SD için özgün ve etkin bir tedavi değildir

5- Hastalığın nedeni o mantar (malassezia) değil, o sadece tetikçi, asıl olan kişinin yapısıdır

Son: Seboreik dermatitin kesin ve kalıcı tedavisi yoktur, çıtayı oraya koymayın, amaç günleri sorunsuz veya az sorunla geçirebilmektir, sürekli bakım gerektirir. 

Soru: Eşimde Epidermolysis bullosa rahatsızlığı var. Kendisi 25 yaşında ve sadece ayak tabanında var. Kışın, yani hava soğukken sıkıntı olmuyor ama yaz aylarında biraz yürüyünce hemen hastalık kendini gösteriyor. Acaba muayene için gelsek herhangi bir tedavi uygulayabilir misiniz?

Cevap: Maalesef, eğer tanı doğruysa yapısal bir hastalık ve net, kesin bir tedavisi yok, daha çok basınçtan koruma ve yara bakımı gibi, olmasa iyiydi ama bu yine de en hafif şeklidir.

Soru: Benim serçe parmağımda 1 yıl önce başlayan küçük kaşıntılı içi su dolu kesecikler oluştu. Cildiye uzmanına gittim strese bağlı oluyor bunlar dedi exenate merhem verdi, ilaç oluşanı kurutuyor ama sürekli tekrar çıkıyor. Yan parmağa ve avuç içine kadar ilerlemiş durumda. Çok kaşıntılı. Şu an advantan merhem kullanıyorum bitmek üzere ve hala geçmedi. Her gün tekrarlıyor. Canımı çok yakıyor artık psikolojimi etkiliyor, ne yapmalıyım?

Cevap: Eğer doğru anladıysam “dyshidrotik egzema” düşünmüşler, hiçbir ilaç maalesef çıkışı engelleyemez, yılda 1-2 tekrarlayabilir. Stres etkileyebilir, ama bir mantar enfeksiyonu vb. de tetikleyici olabilir.

Soru: Yüzümde pullanma aşırı kuruluk var, dolayısıyla kortizon krem tedavisine başladım faydasını da gördüm fakat sorum, başka yönde kortizon krem kullandığım süre sakallarımdaki seyrekliklerin azaldığını o yerlerde sakal çıktığını gördüm bu da beni memnun etti sakalımın boş yerlerine bu kremi kullansam ne gibi zararı olur kremin adı dermatop.

Cevap: Dermatop zararı az olanlardan ama kortizonlu kremleri ne olursa olsun, doktor kontrolsüz kullanmamakta yarar var. Yüzünüzdeki pullanma da bir hastalığın işareti olabilir.